O nama

Godine 1985., na temelju stečenih iskustava u tekstilnoj industriji, registrovana je obrtnička radnja - Servis za opravku i održavanje svih vrsta mašina za tekstil. Postepenim razvojem, u roku od dvije godine od otvaranja, radnja dobiva status ovlaštenog servisera Singer šivaćih mašina za područje Bosne i Hercegovine. Za izrazito kratko vrijeme, usluge Servisa počinje koristiti značajan broj kompanija širom Bosne i Hercegovine. Paralelno sa razvojem servisne djelatnosti, započinju se i aktivnosti na prodaji rabljenih šivaćih mašina sa planovima da se ponuda proširi i na nove industrijske i šivaće mašine za domaćinstvo. Ove planove će odložiti početak agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

Po završetu rata u Bosni i Hercegovini, 1995., Servis mijenja lokaciju i prelazi iz sarajevskog naselja Koševsko brdo u centar grada – Baščaršiju, u ulicu Bravadžiluk, gdje i danas posluje. Uz nastavak standardnih aktivnosti, Servis se brzo razvija i vrlo brzo omogućava realizaciju plana o daljem proširenju djelatnosti.

Godine 1998., osniva se Global d.o.o. Osnovna djelatnost kompanije u početku jeste prodaja novih industrijskih šivaćih i mašina za tekstilnu industriju iz proizvodnog programa holandske kompanije Global International BV. Pored ovoga, Global d.o.o., potpisivanjem ekskluzivnog ugovora dobiva pristup i skladištu rabljenih mašina Global International BV u Holandiji. Ovo skladište u svakom trenutku na stanju ima preko 20.000 rabljenih mašina različitih namjena.

Global d.o.o. nastavlja svoj rast, pa 2004. godine potpisuje ekskluzivni ugovor za VSM grupacijom i postaje ekskluzivni zastupnik za područje Bosne i Hercegovine za šivaće mašine za domaćinstva iz proizvodnog programa kompanija Husqvarna i Pfaff.

Poslije ovih koraka, Global d.o.o. i Servis zajednički osiguravaju potpunu uslugu svakom kupcu, bilo da je riječ o prodaji novih ili rabljenih šivaćih mašina i opreme za industriju ili domaćinstvo, ili pak o opravci i održavanju ili nabavci rezervnih dijelova, igala i sl.

Kako bi se osigurala još bolja i sveobuhvatnija usluga, godine 2013., kompanija širi svoj portfolio dobivanjem statusa ovlaštenog sistem integratora francuske kompanije Schneider Electric u oblasti automatizacije mašina, postrojenja i sistema upravljanja energijom.

S ciljem nastavka porodične tradicije započete 1985. i održavanja vjernosti kupcima u oblasti tekstilne industrije, dolazi od unutrašnje reorganizacije kompanije na osnovu različitih djelatnosti. Global d.o.o. sada dobiva dvije divizije:

  • Global Machines – proizvodnja i prodaja mašina
  • Global Automation – automatizacija mašina i procesa
Sa ovakvom organizacijom, Global d.o.o. nastoji zadovoljiti sve potrebe tržišta i ponuditi inženjerska rješenja za probleme u različitim granama industrije.